Tubecon lockar storpublik när skärmidoler besöker Göteborg

Företeelsen Tubecon är en finsk idé från 2014 som kom till Sverige 2016 och som går ut på att mer eller mindre kända youtubers visar upp sig för betalande publik. Profilerna berättar om hur det är att vara  “influencers”,  internetkändisar och hur de tjänar pengar på något som för de flesta av dem nästan alltid startade som en hobby.

Publiken på Serneke Prioritet Arena i Göteborg är mestadels flickor i åldern 10-14 år. Hela 75 procent av gästerna är unga flickor och totalt har över 2 000 personer löst en biljett till eventet för omkring 300 kronor styck. Finwire fick en pratstund med Tubecons PR- och kommunikationsansvarige Johannes Gustavsson.

Vad är syftet med det här eventet och får de närvarande profilerna betalt för att vara här?
Tubecon samlar ihop profiler eller influencers för att deras följare skall få chansen att träffa dem och att lära sig mer om hur det är att vara en youtuber. Ingen av våra 75 profiler får betalt för att vara med här men Tubecon står för deras mat, logi och reskostnader.

Hur marknadsför ni ett sådant här event?
Bara digitalt, vi satsar på sponsrade inlägg via Facebook och Instagram. På Facebook når vi föräldrarna och via Instagram når vi ungdomarna. Våra deltagande profiler marknadsför också Tubecon via sina egna kanaler.

Vilket av plattformarna växer snabbast bland ungdomarna?
Det är helt klart Musical.ly som växer snabbast och som ungdomarna väldigt lätt tar till sig. YouTube-plattformen är fortfarande stark men ska man bygga kanaler har Musical.ly stuckit ut den senaste tiden.  Facebook och framförallt Twitter är de system som används minst.

Musical.ly är en mobil video-app för skapandet av videoklipp, meddelanden och live-sändningar. Plattformen lanserades så sent som 2014 men har redan över 100 miljoner användare varav minst hälften använder tjänsten dagligen (Wikipedia) och de växer snabbt.

På Tubeconmässan kommer ungdomarna nära sina internetidoler och många i publiken har rest långt tillsammans med föräldrar för att komma till Tubecon i Göteborg.

“Jag har haft min egen kanal på YouTube i några månader och har ett par hundra följare”, säger 13-årige Isak Fridlund som skall filma och lägga ut på sin kanal under dagen. “Vi skall ta selfies med kändisar, videoblogga och fråga efter autografer”, säger Ida Hansson och Ellen Alfredsson från Sandared.

Som gäst på Tubecon slås man av den energin som ungdomarna visar och att vissa av profilerna nått närmast en rockstjärnestatus då framförallt flickorna i publiken skriker och gråter när de kommer nära sina skärmidoler.

Den yngsta profilen på Tubecon är blott elvaårige Theo Haraldsson som totalt har över en miljon följare via sociala plattformar som Musical.ly, Snapchat, YouTube & Facebook.

På eventet anordnas också flera paneldebatter där framtidens youtubers kan få tips och idéer hur man lyckas och vilka fallgropar man skall akta sig för. Vissa av dessa modererade diskussioner är särskilt till för en vuxen publik och där publiken ges möjligheter att interagera och få svar på sina frågor.

Parents Park kör vi tillsammans med Telenor och parken skall vara som motsvarigheten till leklandet på Ikea fast tvärtom. Där lämnar ungdomarna av sina föräldrar för att de skall fika, lyssna till seminarier om internetsäkerhet för unga, reklamombudsmannen berättar om vad som är rätt och fel inom marknadsföring på nätet och frågan om vad en influencer egentligen är besvaras också“, avslutar Gustavsson.

Tubecon drivs i Sverige av skånebaserade företaget Stockholm Games AB men har även en internationell satsning där Tubeconevent har körts i Spanien och fler länder i Europa lär vara på gång för konceptet.

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter0Email to someone