Mobile World Congress 2015 – Vad kan vi vänta oss?

Det är återigen dags för världens största mässa inom telekombranschen, Mobile World Congress. I år blir det runt 1.800 utställare och mässan i Barcelona väntas dra till sig omkring 90.000 besökare.

Här är något av det som visas upp och händer under veckan. Håll utkik på vår Twittersida för löpande rapportering och nyheter.

MWC tjuvstartar på söndagen

Redan på söndagen tävlar flera företag om att hamna i strålkastarljuset och passar på att lansera sina nya enheter som sedan visas upp under mässdagarna. Samsung och HTC väntas visa upp sina nya flaggskeppsmobiler, medan Huawei å sin sida troligtvis väntar till 15 april och ett event i London för att presentera sin nya smartphone. Det kinesiska bolaget satsar däremot på att visa upp både tablets och en smart klocka på MWC.

Apple är som vanligt frånvarande men även bolag som Xiaomi, LG och Sony har annonserat att det inte blir några toppmodeller vid MWC. LG kommer dock visa upp flera nya smartphones i mellansegmentet och Sony har för bara några dagar sedan själva läckt ut bilder på en ny surfplatta.

Microsoft jobbar nu för fullt med Windows 10 och enligt förhandsspekulationerna dröjer det fram mot sommaren innan vi får se en Lumia flaggskeppsmobil. Troligtvis kommer bolaget däremot ha en eller flera modeller att bjuda på i lågpris- och medelsegmentet.

På söndagen är det även dags för Nokia som anordnar en press- och analytikerträff. Vår svenska telekomjätte Ericsson är förstås närvarande på MWC och håller i en press briefing tidigt på måndagen. Det följs av TeliaSonera på tisdagen som ska tala om sitt skifte till den nya tidens teleoperatör.

Svenska bolag på MWC

Bland svenska bolag som ställer ut på mässan finns bland annat Cybercom, Nolato, Doro, Sivers IMA och myFC, varav det sistnämnda bolaget lanserar vad som uppges vara världens minsta bränslecellsladdare för mobila enheter. Vi kommer intervjua vd Björn Westerholm för att höra mer om tekniken och bolaget.

Finwire har bevakning av samtliga bolag på Aktietorget och i samband med MWC kommer vi självklart även träffa Sivers IMA och känna bolaget på pulsen. Teknikbolaget kommer på mässan visa upp nästa generations konvertrar som ska erbjuda ökad kapacitet i radiolänkprodukter.

Biometri

Finwire kommer som vanligt bevaka vad som händer inom biometribranschen. Det har på sistone spekulerats i mobiler med fingeravtryckssensor från både HTC och Lenovo, om några dagar vet vi om ryktena stämmer. Dessutom väntas Samsung ha bytt från en swipesensor till en touchbaserad fingeravtryckssensor i Galaxy S6 och kanske bolaget avslöjar hur de planerar att ta upp kampen med Apple Pay. Samsung meddelade nyligen ett förvärv av LoopPay, men detaljer kring hur tekniken ska användas väntar vi fortfarande på.

På MWC medverkar ett flertal företag som på ett eller annat sätt är involverade inom fingeravtryckslösningar. Finwire kommer bland annat träffa de svenska och norska bolagen i sektorn – Fingerprint Cards, Precise Biometrics, IDEX och NEXT Biometrics – men även amerikanska Synaptics och koreanska CrucialTec.

4 Years From Now – framtidens storbolag?

MWC är ett viktigt forum för de stora telekomjättarna, men kanske minst lika intressant är konceptet 4 Years From Now, 4YFN, där 200 startups inom mobil teknik får möjlighet att visa upp sig och träffa potentiella investerare. Finwire är naturligtvis där.

Innovation City

Spännande är även GSMA Innovation City där ett antal företag kommer visa upp nya innovationer inom wearables, smarta hem, uppkopplade bilar och annan teknik vi kommer få se mer av de kommande åren. Finwire är där och tar tempen.

Keynotes

Under MWC-veckan anordnas även ett flertal keynotes från inflytelserika personer som Facebooks-grundaren Mark Zuckerberg och Ericsson-chefen Hans Vestberg. Andra som talar under veckan är toppchefer från Intel, Mastercard, China Mobile och Vodafone, för att bara nämna några. Finwire lyssnar in.

Share on Facebook0Share on LinkedIn10Tweet about this on Twitter0Email to someone