Minns ni vad Finwires Twitterföljare tänkte inför 2016?

Finwire genomförde förra året en enkät bland Twitterföljare där vi frågade om fjolåret som gått 2015 och följarna passade då även på att ge oss en liten utblick inför 2016.

Nu ett år senare kan vi konstatera att en hel del saker och företeelser av det som lyftes fram för 2015 också visat sig fortsätta under 2016. Fjolårets spådomar blir givetvis också avstampet inför årets undersökning som vi kommer presentera i juletid. (Bild från Nike.com)

nike-air-mag

Tillbaks ett år till 2015 …enligt undersökningen i fjol verkar 2015 ha varit året då ovanligt många tog steget och blev aktiva i sin trading. Inte minst märktes det på Twitter där antalet tradingrelaterade twitterkonton som dök upp i flödet ökade kraftigt och hos nätmäklarna kunde man skönja att inflödet av nya tradingkunder var ovanligt många.  Det kunde konstateras att de aktiva investerarna hade haft ett mycket lyckosamt år 2015 då flera av följarna hade lyckats att avkasta över 100 procent under året på sin kortsiktiga handel. Kanske inte helt oväntat menade många traders att fjolårets trading i Fingerprint Cards kunde ha varit årtiondets julklapp, men det kan nämnas att den höga omsättningen och extrema volatiliteten i sensoraktien också innebar ett ordentligt bottennapp för andra.

Starbreeze, ASTG, Phase Holographic och Imint var några av de aktier som många följare lyckades bra med under fjolåret och med rejäla uppgångar så passade dessa bolag givetvis in i flertalet portföljer 2015.

På plussidan det året rankade de flesta Traders den heta IPO marknaden. Aldrig tidigare hade det noterats så många nya bolag på Nasdaq First North och AktieTorget.  En del av dessa nya bolag har sedermera kommit att bli mycket omsatta och rejält upphaussade. Även starten på 2016 tycktes då fortsätta den inslagna vägen och vi kunde förvänta oss många nya noterade småbolag det första kvartalet.

Twitterprofilen @kort_sikt, satte framtidsord på fjolåret med uttrycket: “Ser du en bubbla så köp den för det har fungerat bra 2015.”

Fjolårets sänke för många var nedgången i råvarubolagen efter att råvarupriserna tappat mycket i spåren av Kinas avmattning  samt det utbudskrig inom oljan som pågick hela året. SSAB, Enquest och den gamla småspararfavoriten Africa Oil var alla aktier som tappade mellan 30-50 procent och som agerade bojsänken i många portföljer.

“Att leta efter botten i dessa aktier har ännu inte varit framgångsrikt”  skrev en twitterprofil.

Inför 2016 bedömde flertalet tvitterföljare i vår undersökning att aktier i Europa skulle gå ner under 2016. En av orsakerna till förmodad nedgång kunde vara flödesstyrd.  Presidentvaletet i USA under året lyftes fram och det brukade innebära positiva börser “over there” som lockar kapital in till marknaden.

Här i Sverige ansåg följarna att småbolagen återigen kunde överraska men varningens finger lyftes för att överraskningarna istället kunde bli åt det negativa hållet. Bubblorna spricker under året skrev flera följare som var generellt negativa till aktier under 2016. Aktier att äga som såg spännande ut inför 2016 var enligt undersökningen 3d-printföretaget Arcam och sensorföretaget Fingerprint Cards. Flest följartips på aktien som man inte skulle ha i portföljen under 2016 var algoritmföretaget Precise Biometrics.

Några Twitterprofiler skrev så här inför 2016:

@MadzTraderRåvarubäsen kommer vara tema första halvåret. Tror det blir många vinstvarningar i verkstad, men fin turn mot slutet av året. Biometrihåsen tror jag är över och börsfesten i menlösa mikrobolag tror jag torkar upp helt”

@Scalper_ – ”Fortsatt obalans i oljeindustrin kommer få spridningseffekter på det mesta. High Yield marknaden kommer krackelera inom två år och vi ser en fortsatt  politisk oro inom EU. Hela EU faller sannolikt ihop som ett korthus under året. Valutakriget kommer eskalera globalt. Så med andra ord, det kommer inte bli ett roligt år.”

@selaco   Utfordrende år i Norge med lav oljepris, amerikanske rentehevinger og lavere vekst i Kina. Stockpicking i 2016.”

@gotlandstrader– ”Jag tror att vi får ett negativt börsår och det kan gå ner så mycket som 20-30%. Det tar förmodligen längre tid för oljan att hämta sig än vad förväntningarna säger och det gäller även råvaror generellt.”

@Borsfageln”Tror det blir ett tungt år för index och att någon gång kring slutet på q3 ser vi en vändning inom gruvindustrin. Tror att Fingerprint Cards sätter sin topp i slutet av året. ”

@Gottodix – ”Den tog sin tid men nästa år kommer verkligheten och knackar på. I USA blir det ett ok börsår när dollarn efter en sista push lugnar ned sig. Här hemma börjar vi på allvar diskutera förra årets modeord sektorrotation. Vilka sektorer och aktier ska egentligen kosta vad? Det vill säga om man tittar på så tråkiga faktorer som vinst och långsiktig tillväxt. Sedan kanske inte alla tillväxtländer är lika. Kan hända att t.ex. Indien är nya Kina blir en tagline. Eller varför inte nya Kina är nya Kina?”

 

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter0Email to someone